مزیتی که از طریق خرید سهم به وجود می آید ، این است که می توانید در مدیریت شرکتی که سهم آن را خریداری کرده اید ، نقش داشته باشید . به عبارت دیگر وقتی شما سهم خریداری می کنید ، حق شرکت در مجمع عمومی را دارید و می توانید در آن شرکت کنید ، رأی دهید و به میزان سهمی که دارید در تصمیم گیری ها مشارکت کنید ، در انتخاب هیئت مدیره شرکت نقش داسته باشید . وقتی که هیئت مدیره را انتخاب می کنید ، خط دهی و جهت دهی فعالیت شرکت را در آینده سامان دهید و از این طریق می توانید در شرکت حضور داشته باشید .

مزیت بعدی که برای سهام مترتب است این است که شما می توانید از اولویت خرید سهام جدید نیز برخوردار باشید به این معنا که گاهی اوقات شرکت ها بخشی از سود خود را صرف بهینه سازی فعالیت های شرکت می کنند ، گاهی اوقات سرمایه خودشان را افزایش می دهند .
برای مثال : شرکتی ممکن است 2 میلیارد تومان سود کند ، اما یک میلیارد تومان آن را به عنوان سود بین سهامداران تقسیم کند و یک میلیارد دیگر را در شرکت به عنوان سرمایه ، افزایش سرمایه دهد .
در اینجا این بخش از سرمایه که وارد شرکت می شود به سرمایه شرکت اضافه می کند و وقتی که سرمایه شرکت افزایش یابد سهامداران نیز از آن بهره مند می شوند . وقتی که شرکتی سهم خود را دربازار می فروشد ، به قیمتی می فروشد که به آن قیمت اسمی می گویند . به این معنا که شرکت سهم خود را به قیمت 1000 ریال در نظر می گیرد و سهام خود را به تعداد معینی به 1000 ریال تقسیم می کند و بعد آن را می فروشد و از این محل سهام داران ، سهم را خریداری می کنند و سرمایه شرکت تأمین می شود . اما قیمت اسمی شرکت گاهی اوقات با قیمت واقعی شرکت تفاوت دارد . قیمت سهم در بازار معمولا اگر شرکت خوب کار کند و مدیریت خوبی داشته باشد و ملاحضات اقتصادی بر آن مترتب باشد ، معمولا قیمتی بالاتر از قیمت اسمی است و متقاضی وجود دارد و در بازار عده ای دوست دارند این سهم را به قیمت بالاتری که در بازار معامله می شود ، خریداری کنند . کافی است که شما در نظر بگیرید که قیمت سهم شرکت که به صورت اسمی 100 تومان فروخته شده ، امروز در بازار 180 ارزش داشته باشد .
بنابراین صاحب سهم به ازای 100 تومانی که بابت خرید سهم داده ، اکنون 80 تومان سود می کند . در چنین شرایطی شرکت تصمیم می گیرد ، افزایش سرمایه دهد . وقتی که افزایش سرمایه بخواهد انجام شود ، سهام جدیدی به ارزش 100 تومان در بازار منتشر می کند نه به قیمت 180 تومان .
در این موقع اولویت با سهامداران فعلی شرکت است . یعنی سهامدارانی که الآن در شرکت سهم دارند از این مزیت برخوردار می شوند و می توانند سهم را به قیمت 100 تومان خریداری کنند .
مزیت دیگری که بر سهم و معامله سهم مترتب است ، دریافت سهام جایزه از سوی شرکت بوسیله سهامداران است .
سهام جایزه چیست ؟ سهام جایزه سهامی است که شرکت بعد از دریافت سود و توزیع بخشی از آن سود بین سهامداران و تخصیص بخش دیگری از آن سود به عنوان سرمایه شرکت به سهامداران خود واگذار می کند .
برای مثال : شرکتی 10 میلیارد تومان سرمایه دارد . این شرکت در پایان سال 3 میلیارد تومان سود بدست می آورد . در ازای 10 میلیارد تومان سرمایه که 3 میلیارد تومان سود بدست می آورد ، یک میلیارد تومان آن را به عنوان سود تقسیم می کند و 2 میلیارد تومان آن را به عنوان سرمایه ، به سرمایه شرکت اضافه می کند . در اینجا به طور خودکار و اتوماتیک ، سرمایه 10 میلیاردی شرکت تبدیل به 12 میلیارد تومان می شود . یعنی کسی که 100 سهم در آن شرکت داشته باشد ، با توجه به این افزایش سرمایه ، 20 درصد به میزان سهام وی افزوده می شود . و به جای 100 سهم ، مالک 120 سهم می شود و بدین ترتیب به این سهم جدید ، سهم جایزه می گویند . و این هم از مزایای سهام برای سهامداران در بازار است .
به همین علت عده زیادی در بازار سهام و بورس ترجیح می دهند با پذیرش ریسک ، سهام خریداری کنند و از مزایای آن برخوردار شوند و سودآوری بیشتری برای خود داشته باشند .
سوال : برای اینکه سهام شرکتی بتواند در بازار بورس یا فرابورس معامله شود چیست ؟
جواب : شرکت باید سهامی عام باشد تا بتواند سهامش را در بازار بورس یا فرابورس عرضه کنند .